تاریخچه تولید سیم و کابل

اولین کاربرد برق به شکل امروزی مربوط به دهه 1850 میلادی می شود. در آن زمان اماکن عمومی و ایستگاه های قطار و فانوس های دریایی از جریان الکتریسیته برای روشنایی استفاده می کردند. برای انتقال جریان برق که آن روزها جریان کم فشاری هم داشت باید از وسیله ای استفاده می کردند.

در سال 1830 کشتیرانان کابل را ساختند اما از آن برای انتقال جریان برق استفاده نمی کردند تا در سال 1850 و با کشف برق از این کابل ها استفاده شد. منتها چون این کابل ها روکش نداشتند و به همان صورت ابتدایی خود بودند؛ خطرات ناشی از برق گرفتگی بسیاری از افراد را از بین برد.

در سال 1876 سیم و کابل هایی با روکش پلاستیکی از کائوچوی طبیعی به نام گوتاپرچا ساخته شدند. شیوه ساخت آنها به این صورت بود که این ماده را  به دور سیم پیچیده و آن را در دمای 130-140 درجه سانتی گراد قرار می دادند و سپس با روکشی از سرب روی آن را می پوشاندند.

اما در سال 1887 دانشمندان آن زمان ماده ای به نام باکلیت که ارزان تر و سبک تر از گوتاپرچا بود ساختند و آن را برای اولین سیم و کابل 10 کیلو ولت سه رشته ای استفاده کردند.

از سال 1935 با کشف عایق های کاغذی توسط دانشمند سوئیسی به نام بورل صنعت سیم و کابل پیشرفت چشمگیری را شروع کرد تا سال 1953 که برای اولین بار کابل خشک با عایق پلی اتیلن کراس لینک (XLPE) در کارخانه جنرال الکتریک ساخته شد. به وسیله همین عایق XLPE امروزه سیم و کابل های فشار قوی فراتر از 500 ولت هم ساخته شدند.

روش ساختن سیم و کابل در اکثر کارخانه های تولید کننده یکسان است که آن هم به دلیل یکسان بودن قوانین و استانداردهای ساخت در سراسر دنیاست.آنچه که باعث تفاوت اساسی این محصولات می شود متفاوت بودن یکاهای اندازه گیری در هر کشور است. در مورد ساخت سیم و کابل قوانین تولیدی به دو دسته کشورهای اروپایی و آمریکا تقسیم می شود.

تاریخچه سیم و کابل در ایران

در سال 1282 هجری شمسی فردی به نام محمد حسین امین الضرب که به پدر برق ایران هم معروف است سیم و کابل را وارد ایران کرد.

اوایل کار و برای استفاده از انرژی برق در شهرها توسط سیم های روکش دار و نصب آنها به سقف از برق استفاده می کردند. اما به مرور زمان و با گسترش کاربردهای این انرژی و جمع آوری کابل های هوایی در شهرهایی مثل تهران و اصفهان نیاز به واردات سیم و کابل های برق فشار متوسط و قوی از کشورهای مختلف بود.

نیاز روزافزون به این تجهیزات باعث شد تا سرمایه گذاران به جای واردات این محصول به دنبال دانش ساخت آن باشند که در این زمینه بسیار هم موفق بودند و امروزه شاهد صادرات سیم و کابل های تولید داخل به کشورهای مختلفی هستیم.

لازم به ذکر است کلمه سیم در زبان فارسی اصیل به معنای نقره است که به راحتی به شکل مفتول و سیم نازک در می آمد. همچنین آقای امین الضرب اولین بار سیم را از کارخانه ای فرانسوی به نام CEEM به ایران وارد کرد.
جالب است بدانید به این کلمه در زبان فرانسوی ” س دوزم” می گفتند، اما در ایران آن را سیم نامیدند و پس از مدتی این کلمه توانست جایگاه ویژه ای در نام گذاری رساناهای برقی پیدا کند.

به این ترتیب اولین کارخانه های تولید کننده سیم یعنی کارخانه فروزنده، دیاموند ( هادی برق)، الکتریکی خراسان و سیمکو کار خود را با ساختن سیم آغاز سپس کارخانه های ایر کابل (کابل ساوه) و آلومتک (وابسته به وزارت نیرو) رساناهای مختلفی در این زمینه ساختند.

در سال های اخیر هم کارخانه های کابل البرز، کابل ایران، کابل تک، سیمکو و سیمکات و صدها کارخانه فعال دیگر در این زمینه به تولید کابل های افشان، تک رشته، چند رشته، مفتولی با هادی های مختلفی مشغول هستند.

سیم و کابل

انواع سیم و کابل

در رابطه با انواع سیم و کابل ابتدا لازم است توضیح مختصری درباره هر کدام از آنها گفته شود.

هادی : به فلزات رسانایی مانند طلا، مس، نقره، آلومینیوم و … که برای انتقال جریان برق کاربرد فراوانی دارند هادی گفته می شود.

عایق : موادی که معمولا از جنس پلاستیک و فرآورده های مختلف آن، شیشه، چوب و … هستند و رسانایی آنها صفر است.

سیم : رشته ای از هادی مورد نظر برای انتقال جریان برق به همراه یک لایه عایق به دور آن برای محافظت تشکیل یک سیم را می دهد. سیم ها انواع مختلفی دارند که هر کدام برای محیط و کاربری های مختلفی استفاده دارد.

کابل : از کنار هم قرار دادن چند سیم به وسیله یک غلاف یا لایه عایق دیگر کابل به وجود می آید.

در ادامه به معرفی کامل هر کدام از سیم و کابل ها و کاربردهای آنها می پردازیم.

کابل آلومینیومی

کابل آلومینیومی یا مسی؟

در رابطه با جنس هادی ها در سیم و کابل تولیدی، معمولا از مس یا آلومینیوم برای انتقال جریان در کابل ها استفاده می شود.تا چندین سال قبل بیشتر کابل های مسی کاربرد داشتند، اما با گران شدن فلز مس و دلایل دیگر کابل های آلومینیومی در حال جایگزین شدن به جای کابل های مسی هستند.

خیلی از افراد گمان می کردند در صورت استفاده از کابل آلومینیومی به لحاظ مقاومت بیشتر این کابل ها با انتقال جریان برق به مشکل می خوردند و شاهد افت ولتاژ و زیاد شدن دمای کابل خواهند بود اما اینگونه نبود. یکی از معایب استفاده از کابل های آلومینیومی از بین رفتن روکش و عایق کابل بعد از مدتی استفاده است.

از سیم و کابل های آلومینیومی در حال  حاضر استفاده های فراوانی در ساختمان های مسکونی، خطوط انتقال نیرو، توزیع برق، سیم کشی داخلی هواپیما می شود. تنها نکته ای که باید هنگام استفاده از کابل آلومینیومی در نظر گرفت این است که برای عبور شدت جریان یکسان از دو هادی آلومینیومی و مسی سطح مقطع کابل آلومینیومی باید بیشتر از کابل مسی باشد.

در نهایت اگر آلیاژ به کار رفته در این کابل ها از نوع مرغوب و خوبی باشند با وجود تفاوت هایی در مقاومت در سایر ویژگی ها تفاوتی با هم ندارند.

سیم و کابل خود نگهدار آلومینیومی

کابل خود نگهدار آلومینیومی که در چند سال اخیر مورد استقبال فراوانی واقع شده، اولین بار در کشور فرانسه و برای جایگزینی با سیم و کابل سبک مسی استفاده شد. این کابل مزایای بسیار خوبی دارد اما باید دقت کرد در صورت عدم استفاده صحیح تلفات آن بیشتر از مزایایش خواهد بود.

با توجه به مشکلاتی که استفاده از کابل های مسی قدیمی در پی داشت استفاده از این کابل ها از تمام جهات بهتر و مقرون به صرفه تر خواهد بود. از مزایای کابل خود نگهدار آلومینیومی در شبکه های توزیع برق هوایی می توان به مواردی نظیر:

  1. اطمینان بیشتر در مقابل شرایط جوی مختلف و حوادث ناشی از برخورد اشیای گوناگون با سیم و کابل

  2. کاهش میزان انرژی توزیع نشده

  3. کاهش هزینه های شاخه زنی برای کابل در مناطق پر درخت

  4. کاهش خطرات آتش سوزی و تخریبات محیط زیست و مرگ جانوران

  5. امکان نصب کابل خود نگهدار جدید در تیر قبلی

  6. ترمیم و تعویض راحت تر کابل ها در صورت خرابی

  7. زیبا سازی هر چه بیشتر و بهتر با مخفی کردن کابل در کانال های مخصوص

  8. مقاومت بیشتر در برابر خوردگی و ساییدگی

  9. کاهش میزان استفاده از برق غیر مجاز

  10. قابل استفاده در معابر تنگ و باریک

  11. نصب راحت تر و در زمان کمتر

  12. و ویژگی ها و مزایای بیشمار دیگر

سیم و کابل خود نگهدار آلومینیومی معمولا از چهار رشته که سطح مقطع یکسانی دارند و سه رشته آن به عنوان فاز و یک رشته به عنوان نول، یک رشته برای روشنایی معابر و یک رشته هم به عنوان نگهدارنده ( در کل به صورت 6 رشته برای اتصالات سه فاز، 4 رشته برای اتصالات تک فاز و 3 رشته برای اتصالات تک فاز بدون روشنایی) قابل تولید و عرضه هستند.

کابل هوایی آلومینیومی

کابل هوایی آلومینیومی

یک دسته از کابل های آلومینیومی، کابل های هوایی هستند. این کابل ها خود به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از کابل برق و کابل تلفن.

کابل برق هوایی دارای مدل های AAC ، AAAC و ACSR است که هر کدام ویژگی هایی دارند.

گروه اول یا همان کابل های هوایی AAC دارای هادی آلومینیومی آنیل نشده هستند که به همدیگر تابیده می شوند و برای ولتاژهای کم یا متوسط که دکل های نزدیک به هم دارند کاربرد دارد. این کابل ها هم ساختار محکم و خوبی دارند و هم تحمل نیروهای کششی در زمان نصب را دارا هستند.

گروه دوم ( کابل هوایی AAAC) تقریبا مشابه با کابل های AAC هستند، منتها جنس هادی آنها از آلیاژهای آلومینیوم است و برای ولتاژهای متوسط و قوی که دکل هایشان از هم دور است استفاده می شوند.

گروه سوم که کابل های هوایی ACSR هستند از هادی آلومینیومی آنیل نشده که به دور مفتول فولاد پرکربن گالوانیزه پیچیده می شود ساخته می شوند، این کابل های هوایی در مقایسه با هم گروهان خود نیروهای کششی را بسیار بهتر تحمل می کنند و برای ولتاژهای متوسط و قوی  که دکل های دور از همدیگر دارند بسیار مناسب هستند.

کابل هوایی تلفن هم به دو دسته کابل های مسی هوایی و کابل فیبر نوری هوایی تقسیم می شود. از آنجا که کابل های فیبر نوری قابلیت انتقال چندین سیگنال در یک زمان را دارند استفاده از آنها به نسبت کابل های مسی رایج تر شده است. اما هر کدام از این کابل ها علاوه بر مزایایی که دارند، معایب خاص خود را نیز دارا هستند. 

کابل مفتولی

کابل مفتولی

یکی از زیر مجموعه های سیم و کابل ها، کابل مفتولی است که از کنار هم قرار دادن چند رشته سیم مفتولی به دست می آید. کابل مفتولی به کابل سخت یا خشک هم معروف است چرا که انعطاف پذیری آنها کم است اما برای انتقال جریان برق بسیار عالی عمل می کنند.از سیم و کابل مفتولی به دلیل قابلیت فرم دهی آن استفاده فراوانی در تابلوهای برق می شود.

از دیگر کاربردهای این کابل می توان به کابل کشی داخل ساختمان، لوله های خرطومی، ساخت دسته سیم با هادی گروه 2 و در کل برای مکان های بسته و اتصالات بلند اشاره کرد.

کابل مفتولی قابلیت استفاده بین ولتاژ 300 تا 500 ولت برای سطح مقطع 0.5، 0.75 و 1 میلی متر و ولتاژ 450 تا 750 ولت برای سطح مقطع بزرگتر از 1 میلی متر را دارا هستند.

 

کابل افشان

کابل افشان

گروه دیگر از تجهیزات سیم و کابل، کابل های افشان هستند که از کنار هم قرار دادن چند رشته سیم افشان به دست می آید. این کابل انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد و برای تاسیسات صنعتی و ساختمانی مختلف مثل سیم کشی داخل منازل، پمپ شناور داخل چاه، کلید اتصال و … مناسب است.

به کابل افشان کابل نرم هم می گویند که بیشتر برای اتصالات متحرک و کوتاه کاربرد دارد. برای عایق بندی این کابل معمولا از پلی وینیل کلراید که ماده ای عایق است و برای دفع ضربات مکانیکی و الکتریکی بسیار مناسب است استفاده می کنند. در واقع برای کابل افشان سبک از پلیمر PVC/D و در کابل افشان قدرت از پلیمر PVC/A استفاده می شود.

کابل های افشان از تک رشته تا پنج رشته قابلیت تولید و عرضه دارند، این کابل ها باید با استاندارد ISIRI 3084 یا IEC60228 منطبق باشند و ویژگی های مخصوصی مانند:

  • جنس سیم و کابل از مس آنیل شده با اندود قلع یا بدون اندود باشد (به نوع کاربرد بستگی دارد.)
  • قطر اسمی هر سیم باید با سیم های دیگر یکسان و برابر بوده و از حداکثر مقادیر استاندارد بیشتر نباشد.
  • میزان مقاومت هر هادی در دمای +20 درجه سانتیگراد از حداکثر میزان استاندارد بیشتر نباشد.

کابل افشان به دو دسته کابل افشان قدرت و کابل افشان سبک تقسیم می شود. از کابل افشان قدرت برای تامین برق در فضای باز، زیر خاک، درون آب، نیروگاه ها و در کل مناطقی که احتمال صدمه مکانیکی به کابل وجود ندارد استفاده می شود.

در رابطه با ساختار این گروه از تجهیزات سیم و کابل می توان گفت از مس آنیل شده گروه 1 که تک مفتولی هستند، گروه 2 که تابیده شده منظم هستند و یا گروه 5 که همان گروه کابل های انعطاف پذیر افشان هستند و مقاومت بالاتری به نسبت سایر گروه ها دارند استفاده می شود.

در رابطه با کابل افشان سبک می توان گفت این کابل در محدوده دمایی -35 تا +70 درجه سانتیگراد قابل استفاده است. حداقل مقاومت اهمی این کابل ها 20 است و باید با استانداردهای JIS C 3501 ، MIL C 17 و  IEC 60096 منطبق باشند.

این دسته از سیم و کابل را می توان با مس آنیل شده قلع اندود گروه 1، 2 یا 5 ساخت. عایق به کار رفته بر روی این هادی از پلی اتیلن جامد یا اسفنجی (فوم دار) است و برای انتقال فرکانس های بالا در فرستنده ها و گیرنده ها کامپیوتر، دوربین مدار بسته  و گیرنده های رادیو و تلویزیون کاربرد فراوانی دارند.

سیم و کابل قدرت
کابل افشان ضعیف

تفاوت کابل افشان سبک و قدرت

کابل افشان به دو صورت کابل افشان قدرت و کابل افشان سبک استفاده می شود. این دو کابل شاید از لحاظ ظاهری با هم تفاوتی نداشته باشند اما عمده تفاوت آنها در بازدهی و میزان انتقال جریان برق است که باعث تفاوت در کاربرد آنها شده است.

از سیم و کابل افشان قدرت (power cable) بیشتر برای جعبه اتصال، تاسیسات صنعتی و مواردی که نیاز به دفن کابل در خاک باشد استفاده می شود. عایق این کابل ها از پلی وینیل کلراید است و هادی آنها عموما از جنس مس است. البته در موارد خاصی از کابل آلومینیومی هم استفاده می کنند.

کابل افشان سبک از جنس مس آنیل شده گروه 5 است و بیشتر به عنوان کابل ورودی در اتصالاتی مانند لوازم برقی، لوازم منزل و در کل وسایلی که دو شاخه ثابت متصل به کابل دارند استفاده می شوند. عایق آنها بیشتر از نوع PVC/D است و رنگ روکش آنها معمولا سفید یا مشکی است.

کابل های افشان سبک هم به صورت گرد و هم به صورت تخت قابل تولید هستند. در نوع گرد این کابل ها رشته ها به هم تابیده شده اند اما در نوع تخت رشته ها به صورت موازی در داخل کابل قرار می گیرند.

کابل تخت
کابل گرد

سیم و کابل تخت

یکی از زیر مجموعه های سیم و کابل افشان، کابل های تخت هستند. از کابل های تخت هنگامی که به هر دلیلی توانایی استفاده از کابل گرد وجود نداشته باشد مانند کابل های آسانسورها، جرثقیل و نقاله استفاده می کنیم. این کابل که به آنها کابل کلافی هم می گویند انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد و در صورت استفاده از نظر قیمت و ابعاد مورد استفاده کمتر از کابل گرد می شود.

درون کابل تخت یک رشته نخ نایلونی وجود دارد که باعث طول عمر بالای کابل تخت می شود. این کابل قابلیت تولید در اندازه های مختلف 4، 8، 12، 16، 20 و 24 رشته را دارد. از کابل تخت در فضاهایی که دارای محدودیت نصب هستیم به راحتی می توان استفاده کرد.  

استفاده از این کابل در مواردی مانند وسایل پخت و پز گرمایشی، ماشین آلات و تجهیزات کشاورزی، تاسیسات خارجی پیشنهاد نمی شود. برای استفاده در کابل آسانسور (تراول کابل) باید از نوع 20 یا 24 رشته آن برای مقاومت بیشتر استفاده کنیم.

سیم و کابل گرد

استفاده از کابل های گرد که از نظر قدمت قدیمی تر از کابل های تخت هستند برای صنایع مختلف و ماشین آلات بسیار مناسب است. در اینجا به برخی از تفاوت های این دو کابل از لحاظ ظاهری و مکانیکی می پردازیم.

  1. ایمنی کابل های تخت به نسبت کابل های گرد بیشتر است.
  2. از کابل های تخت در پروژه های رباتیک و خودکار پزشکی و صنعتی که این روزها بسیار گسترده شده اند استفاده می شود.
  3. ظرفیت انتقال کابل های تخت به نسبت کابل های گرد بیشتر است چرا که سطح مقطعی بیشتر و بزرگتری دارند؛ بنابراین بازدهی بیشتری هم دارند.
  4. از نظر وزنی هم کابل های تخت از کابل های گرد سبک تر هستند، اما این سبک بودن تاثیری در کارایی محصول ندارد و همچنان از نظر پیکر بندی کابل های تخت بسیار خوب عمل می کنند.
  5. کابل های تخت برای مواردی که تغییر جهت چندانی وجود ندارد و نیازی به پیچیدن کابل روی قرقره نیست استفاده می شود.

البته هر دو نوع سیم و کابل گفته شده هنوز هم در تجهیزات خاص خودشان استفاده می شوند و یکی از کاربردهای مشترک هر دو برای تهیه کابل های اترنت است که در مدل های مختلفی ساخته و عرضه می شوند.

کابل شیلد دار

سیم و کابل شیلد دار

سیم و کابل هایی که دارای یک لایه محافظ داخلی باشند در گروه کابل های شیلد دار قرار می گیرند. در برخی از کابل ها نیاز است تا از سیگنال ها و اطلاعات انتقالی در مقابل مشکلات الکتریکی، مکانیکی و نویزها محافظت شود بنابراین لایه ای از فلز مس، آلومینیوم یا سایر فلزات را به عنوان شیلد درون این کابل ها می کشند.

هر کابل شیلد دار از چهار لایه تشکیل می شود:

  • در لایه اول دسته ای از سیم های رسانا از جنس آلومینیوم یا مس کنار هم قرار می گیرند.

  • لایه دوم پوشش پلاستیکی به روی این دسته سیم های رسانا است

  • در لایه سوم پوشش محافظی شیلد دار بر روی این کابل کشیده می شود.

  • در نهایت یک لایه لاستیکی قوی تر و ضخیم تر به روی آنها قرار دارد.

در برخی از سیم و کابل های شیلد دار که برای استفاده های بسیار حساس هستند به جز ساختار داخلی یک لایه آلومینیومی نیز بیرون آنها را پوشانده است.

شیلد مورد استفاده در این کابل ها هم می تواند به صورت بافته شده باشد هم به صورت پیچی. در حالت پیچی ورقه نازک شیلد در داخل کابل اصلی به صورت منفرد پیچیده می شود و تمام طول کابل را پوشش می دهد اما در حالت بافتی، خود شیلد به صورت رشته است و به دور کابل اصلی بافته می شود.

از سیم و کابل شیلد دار در موارد زیادی مانند خطوط تلفن، خطوط شبکه، کابل های ابزار دقیق، کابل کواکسیال و … استفاده می کنند. این کابل انواع مختلفی دارد که عبارتند از کابل شیلد دار قدرت، کابل شیلد دار کنترل و فرمان، کابل شیلد دار افشان و معمولی.

در تمام موارد گفته شده مهم ترین نکته انتقال سیگنال ها و اطلاعات بی هیچ نویز و اعوجاجی است که در صورتی که بخواهیم از کابل معمولی برای این تجهیزات استفاده کنیم شاهد بروز اختلال در عملکرد این دستگاه ها هستیم.

سیم و کابل ابزار دقیق

از کابل های ابزار دقیق برای استفاده در تجهیزات و فناوری های اندازه گیری و کنترل استفاده می شود. هادی به کار رفته در کابل ابزار دقیق از جنس مس آنیل شده گروه 1، 2 یا گروه 5 است که می تواند ساده یا قلع اندود و مطابق با استانداردهای BS6360 باشد.

از کابل ابزار دقیق استفاده فراوانی در نیروگاه ها، پتروشیمی، آزمایشگاه ها، پست های برق، تجهیزات کنترل و مانیتورینگ، سیستم های پردازش داده و کنترل فرآیند و …. می شود. ساختار خاص این کابل باعث شده تا از تداخلات و تضعیف همشنوایی و عوامل خارجی که باعث اختلال در کارکرد دستگاه می شوند جلوگیری شود.

سیم و کابل ابزار دقیق قابلیت استفاده در فضای باز را دارد و در برابر ضربه های مکانیکی و کشش و فشار بسیار مقاوم هستند. انواع مختلفی از این کابل وجود دارد که برای کاربردهای مختلف استفاده می شوند. مانند: کابل ابزار دقیق معمولی شیلد دار، کابل با شیلد زوجی و کلی، کابل ابزار دقیق زره دار با شیلد زوجی و کلی، کابل سرب دار و زره دار با شیلد کلی یا شیلد زوجی و کلی.

کابل کواکسیال

کابل کواکسیال

سیم و کابل کواکسیال نوعی از کابل های رسانا هستند. این کابل یک رسانای داخلی دارد و دور آن عایق منعطفی قرار گرفته است. روی آن نیز ی لایه رسانای دیگر قرار گرفته و در نهایت تمام این لایه ها توسط یک عایق کلی پوشش داده می شوند.

از کابل کواکسیال (کابل هم محور) برای انتقال سیگنال در آنتن های ماهواره خانگی و تلویزیون ها استفاده می شوند و بارزترین مشخصه این کابل ها عدم دریافت هرگونه نویز در حالت ورودی و عدم انتقال تشعشع در حالت خروجی کابل است. یعنی سیگنال انتقالی کاملا محافظت می شود.

سیم و کابل کواکسیال دو دسته اصلی دارد که عبارتند از:

  • Thin net
  • Thick net

کابل کواکسیال Thin net کابلی قابل انعطاف است که سطح مقطع آن چیزی در حدود 25 اینچ است. به دلیل انعطاف پذیر بودن این کابل قابلیت استفاده در تمام شبکه ها را داراست. کابل های کواکسیال Thin net در خانواده سیم وکابل های RG-58 قرار می گیرندو دارای میزان امپدانس 50 اهم هستند. (امپدانس مقدار مقاومت سیم در برابر جریان متناوب را می گویند).

سیم و کابل کواکسیال Thick net هم کابلی منعطف با سطح مقطع 5 اینچ است که گاهی به آن کابل اترنت استاندارد هم می گویند. چرا که اولین بار از این کابل برای معماری شبکه استفاده شد. البته این روزها کاربرد این کاب کمتر و فقط برای ستون مهره شبکه و برای عمل انتقال داده در مسافت های طولانی استفاده می شود.

کابل کواکسیال هم مانند سایر سیم و کابل ها هم از جنس مس است هم از جنس آلومینیوم. مسلما استفاده از کابل کواکسیال مسی برای انجام پروژه و کاربری های مختلف بهتر است؛ هر چند که این کابل گران تر باشد. کیفیت مواد پلیمری استفاده شده هم در قیمت نهایی این کابل تاثیر گذار است.

 

کابل جوشکاری

سیم و کابل جوشکاری

مهم ترین و اصلی ترین وسیله در فرآیند جوشکاری سیم و کابل جوشکاری است. از این کابل در دستگاه های جوش قوس الکتریکی برای تامین انرژی الکترود استفاده می شود. این کابل به دلیل کاربردهای خاصی که دارد باید ویژگی های منحصر به فردی مانند:

انعطاف پذیری، سیم و کابل جوشکاری برای سهولت در جابه جایی باید انعطاف پذیر باشند. مهم ترین عامل برای انعطاف پذیری بیشتر این کابل ها تعداد رشته ها و جنس عایق لاستیکی سیم و کابل است.

دوام بالا و مقاومت در برابر ساییدگی و اصطکاک، چون از سیم و کابل جوشکاری در محیط های صنعتی استفاده فراوانی می شود بسیار مهم است که در برابر ساییدگی، بریدگی، سوختگی و مواد شیمیایی و خورنده مقاوم باشند.

میزان آلیاژ مس به کار رفته در کابل جوشکاری رابطه مستقیمی با قطر کابل دارد. به عبارتی هر چه مقدار مس به کار رفته در کابل بیشتر باشد؛ قطر کابل هم بیشتر می شود و در دستگاه های جوشکاری با ظرفیت و آمپراژ بالاتری استفاده می شود.

انواع فیبر نوری

کابل فیبر نوری

کابل فیبر نوری کابلی است که از نور برای انتقال سیگنال و اطلاعات استفاده می کند. سطح مقطع این کابل ها به نسبت کابل های مسی و آلومینیومی بسیار کمتر است (چیزی در حدود یک اینچ). کابل فیبر نوری از مجموعه ای از رشته های فیبر نوری تشکیل می شود و قابلیت انتقال صدها سیگنال را دارد.

کابل فیبر نوری از چندین لایه تشکیل می شود که به درونی ترین لایه هسته می گویند. جنس هسته معمولا از شیشه خالص است البته در برخی موارد برای کم کردن هزینه ها از پلاستیک کاملا بازتابنده استفاده می شود اما به کیفیت شیشه نمی رسد.

در اطراف هسته پوسته قرار دارد که از شیشه یا پلاستیک ساخته می شود. هسته و پوسته کابل فیبر نوری یک رابطه بازتابنده دارند و در کنار هم باعث انتقال سیگنال ها می شوند.

از فیبر نوری در موارد زیادی مثل شبکه های تلفن شهری و بین شهری، شبکه های کامپیوتری، عکس برداری های پزشکی و … استفاده می شود. این فیبرها در انواع تک حالته و چند حالته وجود دارند.

‫5/5 ‫(1 نظر)