برای برقراری ارتباط بین دو یا چند کامپیوتر و پروتکل هایی که نرم افزارهای موجود در این کامیوترها را می شناسد از ابزارهای مختلفی نظیر: سوییچ، روتر، کابل شبکه و … استفاده می کنیم.
هدف اصلی از ساختن یک شبکه استفاده از منابع مشترک نرم افزاری، سخت افزاری و سایر اطلاعات موجود که باعث به روز بودن همیشگی اطلاعات می شود، جلوگیری از افزونگی اطلاعات و قرار گیری دو فایل مشابه هم در دو سیستم که فقط حافظه را اشغال می کند، تبادل هر چه بهتر و سریعتر اطلاعات و عواملی از این قبیل است.
شبکه های موجود با توجه به مقیاس ها و فواصل جغرافیایی به سه گروه مختلف Wan، Lan، Man تقسیم می شوند که جزئیات و ویژگی هر کدام از آنها را خواهیم گفت:
شبکه های محلی LAN یا Local Area Network
این شبکه ها برای برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات در یک محیط جغرافیایی کوچک مانند اداره و ساختمان طراحی می شوند. سرعت انتقال داده در این شبکه ها بسیار سریع است.
شبکه گسترده WAN یا Wide Area Network
این شبکه برای برقراری ارتباط در فاصله های دور جغرافیایی مانند کشور یا یک قاره تشکیل می شوند. به دلیل مسافت طولانی این شبکه ها معمولا از کابل های شرکت مخابرات و یا ماهواره های مخابراتی برای تبادل اطلاعات استفاده می کنند.
شبکه های شهری MAN یا Metropolitan Area Network
این شبکه برای برقراری ارتباط بین سیستم های موجود در یک شهر بزرگ یا کوچک تشکیل می شود.
نحوه معماری و زیرساخت های تشکیل شبکه به دو صورت Etthernet (اترنت) و Token Ring است. معماری Ethernet اولین شیوه پیاده سازی برای شبکه بود که به دلایلی استفاده از آن در حال حاضر خیلی رایج نیست، اما این شیوه به نسبت Token Ring ارزان تر می باشد.
بهترین کابل شبکه کدام است؟
نوع ارتباطی که بین گره های شبکه وجود دارد (توپولوژی)، تعیین می کند که از چه کابلی باید استفاده کنیم. به همین دلیل توپولوژی های شبکه را به چندین دسته تقسیم می کنند که عبارتند از:
Bus Linear
نوعی توپولوژی خطی است که چندین کامپیوتر به یک کابل مشترک به نام Bus وصل می شوند و معمولا در شبکه های محلی کاربرد دارد، بنابراین رسانه انتقال بین تمام این سیستم ها مشترک و یکسان است.
از نکات مثبت توپولوژی Bus می توان به ساده بودن برقراری ارتباط، کم هزینه بودن و توسعه آسان اشاره کرد. یک عیب بزرگ در این سیستم این است که اگر کابل شبکه اصلی به هر دلیلی قطع شود، ارتباط بین تمام کامپیوترها قطع می شود و کل شبکه از کار می افتد.
توپولوژی رینگ – حلقوی
در توپولوژی Bus ابتدا و انتهای کابل به وسیله یک مقاومت 50 اهمی بسته می شود. اما در این سیستم به جای اینکه دو سر سیم را ببندند آنها را به هم وصل کرده و یک حلقه می سازند.
این توپولوژی هم مانند توپولوژی Bus ارزان و سریع است و در صورت قطع کابل شبکه اصلی تمام شبکه قطع می شود. همچنین گاهی اوقات به دلیل فاصله زیاد ابتدا و انتهای کابل، اتصال آنها به هم سخت است.
توپولوژی ستاره ای
در شبکه های بزرگ مانند WAN و MAN بیشتر از توپولوژی ستاره ای استفاده می شود. میزان استفاده از کابل و تجهیزات سخت افزاری به نام هاب در این روش بیشتر است اما مدیریت و نگهداری آن آسانتر است. چرا که در صورت قطع کابل تمام شبکه از کار نمی افتد بلکه فقط همان سیستم متصل به کابل از شبکه خارج می شود.
کابلی که در این توپولوژی استفاده می شود معمولا از نوع کابل زوج به هم تابیده بدون محافظ است، این کابل از کابل کواکسیال گرانتر است. یک سر کابل شبکه به کارت شبکه و سر دیگر آن به هاب وصل می شود.
هاب ها در اندازه های مختلفی موجود هستند و انواع پیشرفته آنها خطاهایی که در انتقال سیگنال رخ می دهد را کاهش می دهد.
توپولوژی هیبریدی
از ترکیب دو روش Bus و ستاره ای این توپولوژی حاصل می شود به این صورت که برخی از مسیرهای موجود در شبکه به صورت ستاره ای و برخی دیگر به صورت باس می باشد.
کابل شبکه استاندارد
کابل شبکه که برای انتقال داده و اطلاعات به صورت صفر و یک هست در انواع مختلف کواکسیال، فیبر نوری، زوج به هم تابیده موجود است. البته استفاده از کابل کواکسیال به عنوان کابل شبکه به خاطر انعطاف پذیری کم و محدودیت طول رایج نیست.
برای اتصالات شبکه در حال حاضر بیشتر از کابل زوج به هم تابیده (کابل های LAN موجود در بازار) و کابل فیبر نوری استفاده می شود. کابل های به هم تابیده معمولا از 8 رشته سیم در داخل کابل تشکیل شده اند.
در برخی ازکابل های شبکه از کابل افشان و در برخی از کابل مفتولی استفاده می شود. همچنین بعضی از آنها را به صورت کابل شیلد دار وبعضی را هم به صورت بدون شیلد استفاده می کنند، کاربرد این کابل ها با هم متفاوت است.
شیلد موجود در کابل ها هم می تواند به صورت شیلد کلی و هم به صورت جزئی یعنی به دور تک تک سیم های موجد در کابل لایه ای از محافظ قرار گرفته باشد. دلیل استفاده از کابل شیلد دار برای کابل شبکه جلوگیری از بروز اختلال و نویز در طول کابل است.
از سیم شبکه شیلد دار بیشتر در محوطه های بیرونی و محل هایی که احتمال قرارگیری کابل در کنار سیم برق هست استفاده می شود و کابل های بدون شیلد هم بیشتر برای محیط های داخلی مثلا داخل خانه از مودم تا سیستم کاربرد دارند.
انواع کابل شبکه
دسته بندی کابل های شبکه تنها محدود به نوع کابل استفاده شده نمی شود، بلکه سرعت انتقال اطلاعات و پهنای باند هم در تقسیم بندی آنها تاثیر گذار است. از دسته بندی 3 به بعد برای سیم شبکه استفاده می شود(سیم تلفن از دسته 1 که فقط توانایی انتقال سیگنال های صوتی را دارند استفاده می کند.) که مشخصات آنها را در جدول زیر می گوییم:
دسته بندی | حداکثر سرعت انتقال اطلاعات | حداکثر پهنای باند |
Cat 3 | 10 مگابایت در ثانیه | 16 مگاهرتز |
Cat 5 | 10/100 مگابایت در ثانیه | 100 مگاهرتز |
Cat 5e | 1000 مگابایت در ثانیه | 100 مگاهرتز |
Cat 6 | 1000 مگابایت در ثانیه | 250 مگاهرتز |
Cat 6a | 10000 مگابایت در ثانیه | 500 مگاهرتز |
Cat 7 | 10000 مگابایت در ثانیه | 600 مگاهرتز |
با توجه به جدول فوق با عرضه هر نسل جدید پهنای باند بیشتر و نویز پذیری کمتر می شود. گاهی اوقات هم در دسته ارائه شده تغییراتی به وجود می آید که پسوندی را به نام آن اضافه می کنند مثلا Cat5 و Cat5e. باید بدانید هر دسته از کابل های شبکه جدید که ارائه می شوند با دسته های قبلی خود سازگاری دارند البته سرعت همان رده را ندارد.
راه های ارتباط با فروشگاه پارساکابل
آدرس
خیابان لاله زار جنوبی – جنب پاساژ پارس – سیم و کابل پارسا – پلاک 216
تلفن همراه
0912224535
ایمیل
info@parsacable.com
درج دیدگاه