کابل های هوایی که در دسته کابل های خودنگهدار قرار دارند، در سال 1995 میلادی در کشور فرانسه ساخته شدند تا امروزه تکنولوژی ساخت آنها در تمام کشورها به وجود آمده است.

کابل هوایی کاربرد فراوانی در خطوط تلفن و خطوط انتقال برق دارد. برای سیم های برق هم از هادی مسی و هم آلومینیومی می توان استفاده کرد. همچنین برای سیم های تلفن یا از هادی مسی باید استفاده کرد یا کابل فیبر نوری.

استفاده از هادی مسی یا آلومینیومی در این کابل ها به شرایط کاری و همچنین اقتصادی بازمی گردد. در رابطه با تفاوت کابل های مسی و آلومینیومی می توانید نگاهی به مقاله کابل آلومینیومی بیندازید.

تا چندین سال قبل برای انتقال برق و کاربرد آن در صنایع و منازل مسکونی از کابل های زمینی استفاده می کردند. اما در حال حاضر چندین سال است که استفاده از کابل های هوایی معمول شده و تا جای ممکن از این کابل ها به جای کابل زمینی استفاده می کنند.

کابل برق هوایی آلومینیومی به سه دسته مختلف تقسیم می شود:

  • سیم هوایی AAC که هادی آن از آلومینیوم خالص است.
  • سیم هوایی AAAC که از هادی های آلومینیومی آلیاژی ساخته شده اند.
  • سیم هوایی ACSR از هادی آلومینیومی که هسته ای از فولاد دارند.

کابل های هوایی AAC برای ولتاژهای کم از 1 تا 32 کیلو ولت که تیرهای برق نزدیک به هم هستند کاربرد خوبی دارند. کابل برق ACSR و AAAC برای ولتاژهای متوسط و قوی که تیرهای برق فاصله زیادی از هم داشته باشند استفاده می شود.

کابل های ACSR از آلومینیوم آنیل نشده با طول مشخص به دور مفتول فولاد پرکربن گالوانیزه برای تحمل نیروهای کششی بیشتر ساخته می شوند. 

به صورت کلی ساختار کابل های هوایی آلومینیومی دارای عایقی از پلی اتیلن (XLPE) مشکی رنگ که دارای ضخامت 3 میلی متر برای کابل های CC، ضخامت 5.5 میلی متر برای کابل های CCT 20 KV  و ضخامت 8 میلی متر برای کابل های CCT 33 KV است.

چون برای کابل های برق باید حداقل دو روکش وجود داشته باشد، این کابل ها نیز یک روکش نهایی از پلی اتیلن شبکه ای (HDPE) به رنگ مشکی و با ضخامت 8 میلی متر برای افزایش مقاومت کابل دارند.

 

کابل هوایی

کابل هوایی مخابرات

همانطور که گفتیم کابل های مخابراتی یا از جنس مس هستند یا از فیبر نوری. کابل های هوایی تلفن بیشتر در خطوط بیرون از ساختمان استفاده می شوند و به همین دلیل مقاومت بیشتری در برابر بارندگی و نور خورشید دارند. این کابل ها معمولا به رنگ مشکی هستند و به واسطه روکش ضخیم ترشان خمش کمتری دارند و شکننده تر هستند.

کابل های هوایی مخابراتی مسی شامل کابل مهاردار (SSC)، کابل ساده (AC)، دوبل هوایی مهاردار (DW) و کابل فیبر نوری هوایی شامل کابل نوری مهاردار هوایی (OSSC)  می شود.

کابل های مخابراتی از نظر تعداد زوج موجود در کابل با هم متفاوت هستند. کابل هوایی تک زوج که به آن سیم رانژه هم می گویند و برای برقراری ارتباط بین پورت های ترمینال کروز استفاده می شود.

کابل های مخابراتی دو، چهار، شش، ده و …. تا دویست زوج درون خود دارند که برای ارتباط بین گوشی تلفن و پریز استفاده می شوند.

کابل فیبر نوری هوایی

 در برخی مناطق و محله ها برای استفاده از تلفن به علت شرایط جغرافیایی خاص (نواحی کوهستانی) و یا بافت منطقه، امکان استفاده از کابل زمینی وجود ندارد. در این موارد استفاده از کابل های فیبر نوری به صورت هوایی بسیار موثر و کارآمد است.

کابل های فیبر نوری به دلیل ساختار حساس و شکننده ای که دارند در دسته کابل های مخابراتی فشار ضعیف قرار می گیرند.

کابل هوایی فیبر نوری باید ویژگی های خاصی داشته باشد از جمله:

  • این کابل ها به دلیل استفاده در فضای بیرونی باید دارای روکش خارجی ضد آب و مقاوم در برابر سرما و گرما باشند.
  • روکش این کابل ها از جنس loose tube باشد.
  • قابلیت self support را داشته باشند.
  • در برابر اشعه ماورا بنفش و سایر اشعه ها مقاوم باشند.

برای نصب این کابل ها بر روی دکل عموما از دکل های 6 یا 8 متری که در فاصله 30 متری از هم قرار دارند استفاده می کنیم. همچنین هنگام کابل کشی برای جلوگیری از شکستگی، دمای کابل باید 25 درجه سانتی گراد باشد.

کابل هوایی مهاردار

نوع دیگری از کابل های هوایی، کابل های مهاردار هستند. هادی به کار رفته در این کابل ها هم می تواند از جنس آلومینیوم باشد هم مس. از کابل های هوایی مهاردار برای استفاده در شبکه های محلی و نصب روی تیر برق استفاده می شود. 

به دلیل روکش مقاوم و ضد ترک کابل های مهاردار، از آنها در کنار کابل های فشار قوی هم می توان استفاده کرد. همچنین نیروی کششی این کابل ها بسیار بالاست که باعث کاربرد این کابل در خارج از ساختمان و برای تیرهای چوبی، بتنی، سیم های تلفن، شبکه های شهری و روستایی شده است.

 

کابل هوایی برق

کابل هوایی یا کابل زمینی؟

هر کدام از این کابل ها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند و انتخاب آنها به عواملی از قبیل نوع کاربرد، میزان ولتاژ عبوری، طول کابل مورد استفاده، آب و هوا و شرایط اقلیمی و سایر مسائل فنی و اقتصادی بستگی دارد. در رابطه با مزایا و معایب این کابلها می توان به این موارد اشاره کرد:

  • سیم های هوایی قابلیت نصب راحت تری دارند و تمام شبکه مورد استفاده قابل مشاهده است که باعث انشعاب گیری و تعمیر آسان تر این کابل ها در مقایسه با کابل های زمینی شده است.
  • استفاده کمتر از زمین و اراضی ها و عدم نیاز به حفر تونل و کانال و همچنین عدم نیاز به استفاده از غلاف های خاص برای کاربردهای زیرزمینی.
  • در مناطقی که نباید شرایط زیست محیطی تغییری داشته باشد و یا آن تغییرات به میزان حداقل باشند.
  • برای ایجاد خطوط انتقال ورودی و یا خروجی به پست های برق (ترانسفورماتور یا ایستگاه های برق)

از معایب کابل های هوایی می توان به مواردی مثل:

  • دسترسی راحت تر به این کابل ها و امکان سرقت و برق گرفتگی بیشتر
  • خطراتی نظیر رعد و برق و برخورد پرندگان و شاخه های درخت
  • جلوه بد شهری

از کابل های هوایی که عایق پلی اتیلن کراس لینک (XLPE) دارند برای شبکه های برق با ماکسیمم ولتاژ 12، 24 و 36 کیلوولت استفاده می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق راه های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید:

آدرس : تهران – لاله زار جنوبی – مجتمع تجاری بوشهری – همکف – پلاک ۳۸

تلفن : ۰۹۱۲۲۲۴۵۳۵۸ 

پست الکترونیک : info@parsacable.com 

‫5/5 ‏‫(2 نظر)‬